Shëndetësi

Mbajtja e veshëve tuaj të pastër

Veshët e disa njerëzve prodhojnë dyll si bletë. Kjo mund të jetë një problem edhe pse dylli i veshit duket se i shërben një qëllimi të rëndësishëm.

Ekspertët thonë se kjo mbron dhe pastron veshin. Mbyte papastërtitë dhe lëndët tjera, dhe sherben për t’i nxjerrur insektet jashtë. Mjekët mendojnë se mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër infeksioneve. Dhe vaji i lëmuar mban veshët që të mos bëhen shumë të thatë.

Kështu dylli është i mirë. Madje ka edhe një emër mjekësor: cerumen. ku ka dy lloje. Shumica e njerëzve me prejardhje evropiane ose afrikane kanë llojin e dyllit të “lagur”: të trashë dhe ngjitës. Në Azinë Lindore zakonisht kanë “dysll të thatë”.

Gjëndrat në kanalin e veshit që prodhojnë dyll bëjnë shumë tek disa njerëz. Dylli i veshit normalisht dëbohet; Ai bie nga veshi. Por dylli shtesë mund të ngurtësohet dhe të formojë një bllokim që ndërhyn me valët e zërit dhe redukton dëgjimin.

Njerëzit gjithashtu mund të shkaktojnë bllokim kur përpiqen të pastrojnë veshët – ata vetëm shtynë dyllin brenda më thellë. Heqja e dyllit është ndonjëherë e nevojshme. Por ju duhet të përdorni një metodë të sigurt ose mund të bëni shumë dëmtime.

Ekspertët në N.I.H., Institutet Kombëtare të Shëndetësisë, sugjerojnë disa mënyra për të trajtuar dyllin e tepërt. Ata thonë se dylli mund të zbutet me vaj mineral, glicerinë ose pika veshi. Ata thonë se peroksid hidrogjeni ose peroksid karbamide mund të ndihmojnë gjithashtu.

Një tjetër mënyrë për të hequr dyllin është e njohur ajo me uji. Me kokë të drejtë, kapni pjesën e jashtme të veshit. Butësisht tërheq lart për të rregulluar kanalin e veshit. Përdorni një pajisje shiringë për të drejtuar butësisht ujin kundër murit të kanalit të veshit. Pastaj kthejeni kokën anash për të nxjerrur ujin jashtë.

Ekspertët në N.I.H. Thonë se mund ta përsëritni këtë proces disa herë. Përdorni ujë që është sa temperatura e trupit. Nëse uji është më i freskët apo ngrohtë, kjo mund të bëjë që juve t’ju merren mendtë. Asnjëherë mos e provoni ujin e papaster. Kjo mund të çojë në infeksione dhe probleme të tjera.

Pasi dylli i veshit të jetë zhdukur, butësisht thajini veshin. Por në qoftë se kjo me uji dështon, gjëja më e mirë për të bërë është të shkosh te një ofrues i kujdesit shëndetësor për ndihmë profesionale.

Ju kurrë nuk duhet të vendosni një shtupë pambuku ose ndonjë objekt tjetër në kanalin e veshit. Por ju mund të përdorni një shtupë ose rroba për të pastruar pjesën e jashtme të veshit. Ekspertët pajtohen me thënien e vjetër që nuk duhet të vendosni asgjë më të vogël se bërryli juaj në veshin tuaj.

Caty Weaver.